Anksčiau ar vėliau vis tiek atėjo tas pavasaris. Išsikeroję pomidorų daigai laukė nesulaukė, kada kelsis į nuolatinę (bent jau ne tokią laikiną, kaip palangė) augimo vietą. Tai vieną dieną sukroviau augalų padėklus į automobilį (trys lipimai aukštyn žemyn į 5 aukštą, darbo paįvairinimai kūdikis nešioklėje) ir išvežiau. Trys maišai kompostuoto arklių mėšlo jau laukė, beje jokio kvapo neskleidžia. Anksčiau kasdavau kiekvienam daigui po duobę, dabar pagalvojau, kad nebaisiai efektyvu. Gi daug paprasčiau iškasti griov5 kiekvienai eilei ir dėlioti daigus kaip nori. Mano šiltnamio ilgis 3,7m ilgio, padalintas į metro pločio lysves. Planavimo įrankis paskaičiavo, kad sodinant 40 cm atstumu tilps apie 36 augalus. Maždaug tiek ir sukaišiojau, dar kai kur pamėčiau žemaūgių, neturėtų jie niekam trukdyti. Nors anksti pavasarį buvau sumetusi žarnas prijungtas prie lietaus surinkimo lovelių, dirvožemis vis tiek gerokai sausas buvo. Tad besidarbuojant nuo dulkių nosyje susidarė šioks toks cementas. Vėliau patiesiau senąją lasitymo sistemą su keturkojais lašintuvais bei užsiėmiau rišimu. Išvarvinau apie 400 litrų vandens, turėtų pakakti pradžiai, po to jungsiu laistymo kontrolerį. Pomidorų rišimas kiekvienais metais man kelia daugiausiai rūpesčių. Dar neradau priemonių, kurios padėtų lengvai rišti, gerai laikytų, nereikalautų dažno dėmesio ir rudenį nebūtų sudėtinga nurinkti. Na ir kad kaina  nebūtų didelė. Šiemet bandau virves ir specialius segtukus. Pagrindinis segtukų pliusas tai, kad juos užspaudus specialūs dantukai įkimba į virvę ir neleidžia  judėti. Naudojant segtukus pomidoro nebūtina vynioti aplink virvę, kas apsaugo nuo virvės įsirėžimo į stiebą. Dėl skubos kol kas prisegiau tik apatinę virvės dalį, vėliau prireikus dėsiu papildomus segtukus.

Jei kam įdomu, šių segtukų galima įsigyti iš Kinijos, šioje parduotuvėje. Renkantis atkreipkite dėmesį į siuntimo terminus, kad spėtumėte sulaukti iki pomidorų sezono galo :) Aš gavau maždaug per 3 savaites.

Dabar lieka laukti žiedų (prieš savaitę pirmieji jau buvo pasirodę) ir mezginių. Praėjusiais metais priskyniau ypatingai mažai pomidorų (nesiekė 20kg iš viso šiltnamio), žiūrėsim ką arklių stebuklai šiemet atneš :)