Atėjo metas pomidorų sėjai, gal šiek tiek vėloka, tačiau pernai pasėti kovo viduryje augimo eigoje susilygino su sėtais vasario pabaigoje, tad nusprendžiau neskubėti šiais metais. Apie pasirinktas veisles galite paskaityti čia, papildomai dar pridėjau vazoninių Vilma ir Venus. Vilma tikrai nustebino, buvo pasodinti šiltnamyje tarp aukštųjų pomidorų, išsilaikė ir augino vaisius iki pat šalnų, kai kiti jau buvo nuleipę.

Sėjimo priemonės

Labai ypatingų priemonių nenaudojau. Pernykštis daigynas, substratas skirtas pomidorams, ženklinimo kortelės ir krūva sėklų. Substratą rinkausi tai pat dėl teigiamų įspūdžių praėjusiais metais, daigai sėkmingai išlindo ir bujojo. Kolegos bandė sodinti "riebesnėje" daržo žemėje ar substrate su kompostu, kai kurie daigai nudegė. Korteles irgi teko pernaudoti (ekologiška :) ), nespėjau pasirūpinti naujomis.  Šiemet išlaidos (2011 duomenys čia) bus tikrai daug mažesnės, žinoma didžiąją dalį tuomet atsiriekė šiltnamis.

Pasėti

Štai sėklytės jau susodintos į narvelius, gerai padrėkintos purkštuvu (laistytuvo srovė jas tikrai išnešiotu). Iš viso 13 veislių, 56  sėjinių šiltnamiui bei 2 veislės, 10 sėjinių vazonams. Turėtų užtekti (planuojant kad kažkas tikrai neišdygs) ir sau, ir padalinimui.

 
Mini šiltnamis

Radau neblogą panaudojimą maišui nuo pagalvės, kurį ruošiausi išmesti. Puiki priedanga (mini šiltnamis) sėjinukams, padės išlaikyti pastovesnę temperatūrą, drėgmę. Vėdinimo intensyvumas reguliuojamas užtrauktuku :) Tik teko prismaigstyti papildomu žymeklių, kad plastikas neužgultų substrato paviršiaus ir paliktų erdvės daigams.

 

Planuojami eksperimentai

Kaipgi apsieisi be eksperimentų ir bandymų :) Šiemet planuoju patyrinėti papildomo apšvietimo poveikį bei palyginti biohumuso ekstrakto poveikį su įprastomis mineralinėmis trąšomis.

LED lempa

Apšvietimui bus naudojama plokštė su LED lemputėmis. Sukombinuota iš 60 mėlynų (465 nanometrų bangos ilgis) bei 165 raudonų (650 nanometrų bangos ilgis) elementų, tai ką mėgsta augalai. Pomidorai bus suskirstyti į kelias grupes, vieni gaus tik dienos šviesą, kiti gaus tik lempų šviesą, treti gaus dienos šviesą, bet vakare gaus papildomai lempų. Daigams iškeliavus į šiltnamį, lempomis galės mėgautis vazoniniai. Jei ką domina, įsigyti galima bandyti čia Deja šioje parduotuvėje po mėnesio laukimo teko atšaukti užsakymą, nes jis net nebuvo išsiųstas dėl prekių trūkumo. Sėkmingas apsipirkimas įvyko čia Siuntimas į Lietuvą šiek tiek kainuoja.

 

Trąšoms bandysiu biohumuso ekstraktą. Vieni daigai gaus jo, kiti įprastų mineralinių trąšų. Manau visiškai netręšti bandyti neverta, nes be maisto kaip gi augsi :) medžiagos vazonėliuose tikrai greitai išsibaigia. Tręšimas šiltnamyje priklausys nuo eksperimento su daigais rezultatų.