Šį auginimo sezoną buvo atlikti keli bandymai su pomidorais - dirbtinės šviesos įtaka bei skirtingų trąšų palyginimas. Apie pasirinktą apšvietimą galite paskaityti čia Buvo naudojamos dvi skirtingos trąšos:

  • Organinės, pagamintos biohumuso pagrindu. Sudėtis - Azotas (N), fosforas (P), kalis (K) – ne mažiau, nei 2 g/l. Huminės medžiagos – 0,6 – 0,75 %. Mikroelementai Fe, Zn, Mg, Mn, Mo, Co, Na, Se, V, B, S, I, Cu
  • Mineralinės pomidorų ir vaisinių daržovių trąšos. Sudėtis - Azotas (N) 3,5 %, Fosforas (P) 4 %, Kalis (K) 7,5%, Boras (B), Geležis (Fe), Manganas (Mn).

 

Apačioje pateikiamos nuotraukos (atidarykite visu dydžiu, kad geriau matytusi rezultatai) su tos pačios veislės daigais, augintais skirtingomis sąlygomis, ir komentarai. Geltonomis kortelėmis buvo pažymėti vazonai, laikyti saulėje, baltomis laikyti po lempomis. Veislės pavadinimas kortelėje užrašytas raudona spalva reiškia tręšimą biohumuso trąšomis, juoda spalva mineralinėmis.

Dėmesio! Eksperimentas nėra profesionalus, atliktas įdomumo dėlei, be specialaus pasiruošimo, todėl jo rezultatai turi būti vertinami tik kaip viena iš galimybių.

Pomidorai dalyvavę abiejuose - šviesos ir trąšų - eksperimentuose

Indigo Rose

INDIGO ROSE

 

Pirmi du daigai auginti saulės šviesioje, kiti du matė tik lempas. Skirtumas akivaizdus, Indigo Rose dirbtinis apšvietimas labai nepatiko, augalai labai skurdūs.

Pirmas ir trečias tręšti biohumuso trąšomis, antras ir ketvirtas mineralinėmis. Didelio skirtumo tarp jų (augintų po ta pačia šviesa) nėra.

Rezultatas: +1 saulės šviesai.

 

 
Ivet H

IVET H

 

Pirmi du daigai auginti saulės šviesioje, trečias matė tik lempas. Skirtumas akivaizdus, Ivet H dirbtinis apšvietimas labai nepatiko, augalas labai skurdus.

Pirmas tręštas biohumuso trąšomis, antras ir trečias mineralinėmis. Lyginsiu tik pirmuosius du, nes jie augo po ta pačia šviesa ir antras atrodo vešlesnis, tvirtesnis.

Rezultatas: +1 saulės šviesai, +1 mineralinėms trąšoms.

 
Pineapple

PINEAPPLE

 

Pirmi du daigai auginti saulės šviesioje, kiti du matė tik lempas. Skirtumas labai matosi, Pineapple dirbtinis apšvietimas labai nepatiko, augalai daug skurdesni.

Pirmas ir trečias tręšti biohumuso trąšomis, antras ir ketvirtas mineralinėmis. Abiem atvejais (ir saulės, ir dirbtinai apšviesto) mineralinėmis trąšomis laistyti daigai atrodo vešlesni, intensyvesnės spalvos, tvirtesni.

Rezultatas: +1 saulės šviesai, +1 mineralinėms trąšoms.

 
Red Cherry

RED CHERRY

 

Pirmi du daigai auginti saulės šviesioje, kiti du matė tik lempas. Skirtumas matomas, augalams dirbtinis apšvietimas nepatiko, augalai skurdūs. Kita vertus šiuo atveju skirtumas nėra toks ryškus kaip pirmaisiais.

Pirmas ir trečias tręšti biohumuso trąšomis, antras ir ketvirtas mineralinėmis. Antrasis akivaizdžiai išsiskiria, didesnis, tvirtesnis, ryškesnė spalva.

Rezultatas: +1 saulės šviesai, +1 mineralinėms trąšoms.

 
San Marzano

SAN MARZANO

 

Pirmi du daigai auginti saulės šviesioje, kiti du po lempomis. Skirtumas matomas, augalams dirbtinis apšvietimas ne taip msarkiai, augalai gležnoki. Tačiau negalima sakyti, kad atsilikimas labai stiprus.

Pirmas ir trečias tręšti biohumuso trąšomis, antras ir ketvirtas mineralinėmis. Labai didelio skirtumo nesimato, tad laikau, kad visiems buvo vienodai gerai :)

Rezultatas: +1 saulės šviesai.

 
 
 

Pomidorai dalyvavę tik trąšų eksperimente

Black Russian

BLACK RUSSIAN

 

Pirmi trys daigai tręšti biohumuso trąšomis, ketvirtas mineralinėmis. Ir ketvirtasis atrodo tvirčiausias, vešliausias, didžiausias. Antrasis taip pat atrodo neblogai, tačiau visgi mažesnis.

 

Rezultatas: +1 mineralinėms trąšoms.

 
Black See Man

BLACK SEE MAN

 

Pirmi trys augalai gavo biohumuso trąšų, kiti du mineralinių. Pomidorai šiek tiek apvytę, todėl sunkoka palyginti. Antrasis didelis, tačiau ištįsęs. Mano manymu lyderiai trečias ir ketvirtas, abu tręšti skirtingai, pliuso šiuo atveju negaus niekas.

 

Rezultatas: nėra akivaizdaus lyderio.

 
Chocolate Cherry

CHOCOLATE CHERRY

 

Pirmieji du augalai tręšti biohumuso trąšomis, trečias mineralinėmis. Pirmasis ir trečiasis atrodo panašiai gerai, tačiau pastarasis kompaktiškesnis, ne toks patįsęs. Šį kartą balsas vėl mineralinėms trąšoms.

 

Rezultatas: +1 mineralinėms trąšoms.

 
Delizia

DELIZIA

 

Pirmieji trys pomidorai tręšti organinėmis trąšomis, likę du mineralinėmis.Šį kartą simpatiškiausiai atrodo pirmasis su antru, paskutinieji mažoki, pasikraipę.

 

Rezultatas: +1 organinėms trąšoms.

 
Green Zebra

GREEN ZEBRA

 

Lyginimo čia nedaug, tik du daigai, vienas pamalonintas organinėmis trąšomis, kitas mineralinėmis. Antrasis atrodo smarkiai geriau, išvešėjęs.

 

Rezultatas: +1 mineralinėms trąšoms.

 
Giant

GIANT

 

Du pirmi egzemplioriai maitinti biohumuso skysčiu, kiti du mineraliniu gėriu. Antrasis lyg ir neblogas, tačiau ketvirtasis labiau subujojęs, neištįsęs, tvirtas.

 

Rezultatas: +1 mineralinėms trąšoms.

 
Orange Russian

ORANGE RUSSIAN

 

Čia turime tris augalus tręštus biohumuso ekstraktu ir paskutinį laistytą mineralinėmis trąšomis. Ir jis vienintelis išsiskiria savo pločiu, tvirtumu, vešlumu.

 

Rezultatas: +1 mineralinėms trąšoms.

 
Vilma

VILMA

 

Paskutinė krūvelė (porelė) pateikta vertinimui, pirmasis daigas gavęs biohumuso, antrasis mineralinių trąšų. Nors pirmas ir didesnis, bet ne toks žalias bei tvirtas kaip jo kolega.

 

Rezultatas: + 1 mineralinėms trąšoms. 

 

 

Išvados

Apšvietimas: penkiais atvejais iš penkių geresnį rezultatą pateikės saulės šviesioje auginti daigai. Tai tikrai nereiškia, kad pomidorai negali būti auginami dirbtinėje šviesioje. Mano nuomone šiuo atveju kaltas šviestuvas, labiau pritaikytas mažiems augalams. Auginant didesnius apatinių lapų nepasiekia šviesos srautas ir jie tįsta. Kelioms veislėms (Red Cherry ir San Marzano) šviestuvas suveikė geriau nei kitoms.

Trąšos: 10 atvejų iš 13 geresnį rezultatą pateikė mineralinės trąšos - daigai vešlesni, tvirtesni, žalesni. Tręšti biohumuso ekstraktu pomidorai dažnai buvo patįsę, trūko žalumo. Galima būtų įtarti šviesos trūkumą, tačiau visi eksperimento dalyviai buvo sumaišyti, tad galutiniame rezultate visi jos turėjo gauti vienodai.