Išaugę pomidorai
 

Nepilnos keturios savaitės po sėjos, o pomidorai jau nebeišsitenka daigyne. Daigumas tikrai gan aukštas, neišdygo tik 4-5 sėklos iš maždaug 66 pasėtų. Goldene Kionigin taip ir neišlindo, ką gi, šiais metais apsieisiu ir be jos. Stengiausi duoti  augalams kiek įmanoma šviesos, rytais stovėdavo ant rytinės palangės, vėliau pernešami ant pietrytinės arba pietinės, priklausomai nuo to, kiek ir kada švietė saulė. Vakarais papildomai kišdavau po LED lempomis, panašu, kad daigams jos patiko. Jau po kelių momentų lapai tiesdavosi link dirbtinės šviesos. Nepaisant to, ištįsusių augalų vis tiek atsirado.

 
Sodinimo betvarkė

Rankovės paraitotos, virtuvė užgrūsta daigais, žemėmis, vazonais ir kitomis priemonės, galima pradėti persodinimą. Persodinimui naudojau durpių substratą, skirtą pomidorams, sumaišytą su kompostine žeme. Vazonus rinkausi aukštus, pusės litro tūrio. Pasimokiau iš praeitų metų, kad žemesni ir mažesnės talpos nelabai tinkami. Nepakako aukščio, kad būtų galima užkasti kuo daugiau stiebo, vėliau indai virtinėjo, nes neatlaikė svorio, pro skylutes lindo šaknys.

Po sodinimo daigai buvo sužymėti ir suskirstyti į kelias grupes:

Pagal apšvietimą: vieni daigai augs natūralioje šviesoje (pažymėti geltonomis kortelėmis), kiti tik dirbtinėje (pažymėti baltomis kortelėmis). Tikslas išsiaiškinti ar dirbtinėje šviesoje išauga kokybiškesni daigai. Pagal teoriją, augalai pasisavina tik mėlyno ir raudono spektro spindulius, kaip tik tokios lempos ir parinktos. Apie jas kovo dienoraštyje. Reikia paminėti, kad lempos nėra specializuotos/profesionalios, tai gali įtakoti rezultatą. Beje vietos po dirbtine saule užteko tik 9 daigams.

Pagal tręšimo būdą: viena grupė bus tręšiama biohumuso ekstraktu (apie jį kovo dienoraštyje, daigai pažymėti raudonu tekstu), kita grupė mineralinėmis trąšomis, skirtomis pomidorams (daigai pažymėti juodu tekstu). Tikslas išsiaiškinti ar galima išauginti kokybiškus daigus, naudojant natūralias trąšas.

Pagal daigų išsivystymą: kaip žinia ne visi daigai auga vienodai. Vieni būna stipresni, kiti silpnesni, tad bandymo rezultatai gali priklausyti ir nuo pradinės augalo būklės. Kad  išvados būtų objektyvesnės, maži silpni daigai pažymėti raide "S" ("small"), sveikesni, dideli pažymėti "L" ("large"). Į tai bus atsižvelgiama vėliau, vertinant šviesos bei trąšų poveikį atsiriems individams. Žinoma objektyvumui reikėtų rinktis vienodos kondicijos pomidorus, tačiau sąlygos neduoda tokios galymybės, tad tenka suktis kaip išeina.

 
 
Pasodinti pomidoraiSan MarzanoBlack See ManIndigo Rose
 

Išryškėjo ir veislių skirtumai. San Marzano gražiais smailais, panašiais į klevo, lapais. Black See Man net nelabai panašus į pomidorą, galima sumaišyti su paprika, lapų tekstūra panaši į bulvės. Indigo Rose (juodžiausi kol kas žinomi pomidorai) augalas tamsesnis nei kiti, kotas ryškiai violetinis. Paskutinėje nuotraukoje padėtas šalia įprasto daigo, gaila skirtumas ne taip ryškiai matomas.

Iš lempomis apšviestų pomidorų gavosi visai nebloga kambario dekoracija. Ypač gražiai atrodo tamsoje.

Pomidorų šviestuvasPomidorai po lempa 2Pomidorai po lempa