Atrodo dar visai neseniai gąsdino artėjantis ruduo, dabar jis jau beveik įpusėjo. Ir palyginus šiltnamio vaizdelius, dabartinis atrodo daug liūdniau. Apačioje nors ir gerokai apskabyti, bet vis dar žali, krūmai prieš mėnesį.

Dabar gi kai kurios veislės net baigė gyvavimo sezoną - Tigerella ir Black Russian krūmai visiškai nudžiūvę. Neaišku ar dėl ligos, ar tiesiog natūraliai. Kitus krūmus užpuolė kelios grybinės ligos:

Rudoji dėmėtligė - ant lapų pasirodė gelsvos dėmės, o apatinėje dalyje pilkos apnašos.

Lapų sausligė - nesu visiškai tikra, bet požymiai panašiausi į tai. Lapai gelsta, kartu su atsiradusiomis juodomis dėmėmis.

Priežastis manau gan aiški - per daug drėgmės šiltnamyje. Šiltnamyje stovėjo loveliai skirti paprikų drėkinimui, nuolat pilni vandens. Galbūt trūko ir vėdinimo, nes atidaromi buvo tik stoglangiai, durys gan retai, tik prireikus įeiti. Kitais metais paprikų vazonuose nebeauginsiu.

Taip pat pasimatė ir elementų trūkumas:

Kalio - papuvę vaisių galiukai. Labiausiai pasireiškė San Marzano veislei, kitų beveik nepaveikė.

Magnio - juosvos dėmės ant lapų.

Rudoji dėmėtligėVytulysKalio trūkumasMagnio trūkumas
 

Keista, tačiau šiuo metu labai suintensyvėjo šoninių ūglių auginimas. Atrodo, kad pomidorai stengiasi dar antrą sezono derlių išauginti. Tačiau teko nuskabyti, kad energija koncentruotųsi ties jau esamų vaisių brandinimu, palikau tik ant tų krūmų, kurie brandinti nelabai turėjo ką. Gal netyčia spės ką užmegti :) Po turbūt paskutinio šį sezoną lapų ir ūglių skabymo, gavosi gan nemaža krūva. O stiebai liko beveik pliki.