Artėja didieji darbai (tikiuosi atlikti tai šį savaitgalį) - šiltnamio statymas, laistymo sistemos įrengimas ir pomidorų sodinimas į nuolatinę augimo vietą. Persodinimas nusikėlė dėl šiltnamio paieškų. Išsirinkus tinkamą komplektaciją ir matmenys pasirodydavo, kad šiuo metu tokio neturi, tad rinkdavausi iš naujo. Pagaliau jis namie! Kambaryje pomidorai sunkiai išsitenka, reikia nešioti į kiemą, vakare vėl parnešti. Manau bus pakankamai užsigrūdinę, vakarais iškęsdavo ir 4-6 laipsnių temperatūrą kol sulaukdavo transportavimo vidun. Na bet šalčių turbūt nelabai jau nusimato. Taigi manau atėjo metas sudaryti sąrašą įsigytų priemonių, galbūt pamatysiu, kad kažko trūksta. Žinoma ne visos priemonės yra būtinos auginant pomidorus, tačiau aš smalsi :)

Veislės

Iš viso pasėjau (ir išaugo) 15 veislių:

Trys paskutinės buvo pasėtos vėliau, tad daigai dar nepasiruošę persodinimui.

 

Auginimo priemonės

Šiltnamis - ilgis 3,7 , plotis 2,5m, aukštis 2,30 m. Iš viso dydis 9,0 m2. Danga 6 mm kanalinis  polikarbonatas. 4 stoglangiai su automatiniais atidarytuvais. Kraštuose įrengti lietaus surinkimo latakai. Nuotraukos bus pastačius.

Laistymas -  naudosiu rasojančias žarnas. Ji visa porėta, vanduo sunkiasi lašeliais. Žarna išvedžiojama tose vietose, kurias reikia drėkinti. Kadangi nėra srovės, neišplaunamos maistingosios medžiagos. Čia yra šiek tiek informacijos https://www.sadovnik.ru/site/garden/specialtube.html/nid/1893 Įsigyti galima Lietuvoje, mačiau ne vienoje sodo įrangos parduotuvėje. Vanduo bus tiekiamas iš aukštų bačkų su kraneliais apačioje. Rinkausi jas vietoje vandentiekio, kad būtų tiekiamas bent kiek įšilęs vanduo. Be to bus galima surinkti lietaus vandenį. Nuotraukos apačioje.

Lysvių ribotuvai -  norisi gražiai atskirtų lysvių :) Nuotrauka apačioje.

Drėgmės matuoklis -  kadangi su rasojančia žarna susiduriu pirmą kartą, norisi stebėti jos efektyvumą. Taip pat reikia nustatyti optimalų vandens slėgį pastovios drėgmės palaikymui. Tam padės drėgmės matuoklis. Veikia labai paprastai - tereikia įstatyti į gruntą. Nuotrauka apačioje.

Testai - kol kas pavyko gauti tik Ph, nitritų ir nitratų testus. Kitus (kalio, fosforo) reikės užsakyti internetu. Nuotrauka apačioje.

Gruntas -  nors sode yra komposto, nusprendžiau dar pridėti juodžemio. Nuotrauka apačioje.

Trąšos -  skirtos pomidorams ir paprikoms. Sudėtis 13-8-19 (azotas, fosforas, kalis), magnis, siera ir mikroelementai. Birios, maišomos su dirvožemiu. Nuotrauka apačioje.

Mulčas -  naudosiu medžio pjuvenas ir smulkintą pušies žievę. Mulčas padeda išsaugoti drėgmę, neleidžia dygti piktžolėms.

 

Rasojanti žarnaPapildomos žarnosVandens bačkaLysvių ribotuvasDrėgmės matuoklisDirvožemio testaiJuodžemisPomidorų trąšos